Groep 3-4-5

Groepsnieuws

Pasen

01-04-2021
Donderdag 1 april hebben we Pasen gevierd op school. Afgelopen week hebben we eerst een aflevering van Klokhuis gekeken over wat we eigenlijk vieren met Pasen. Donderdags tijdens de viering hebben we geknutseld, een speurtocht gedaan door de MFA, ‘eitje tik’ en ook buiten paaseieren gezocht.
Met ‘eitje tik’ bleven Anne-Lou en Bas als laatste twee over en uiteindelijk heeft Bas gewonnen.

Kindermenu 2.0

01-04-2021
Donderdag 18 maart hebben de kinderen een online les gevolgd met als onderwerp:  “Kindermenu 2.0”. De kinderen kregen van twee studenten van de Pabo les over verschillende smaken. De kinderen konden een gezond recept opsturen. Een aantal kinderen hebben dit gedaan. Helaas was het winnende recept niet van een van de kinderen van De Duinstee.

Verkiezingen

01-04-2021
In maart konden alle mensen boven de 18 jaar  stemmen. In de klas hebben we hier ook aandacht aan besteedt. De kinderen weten nu wat de Tweede kamer is (en nee, geen tweede slaapkamer in een huis), ze hebben een kieswijzer (speciaal voor kinderen gemaakt) ingevuld en we hebben verkiezingsposters gemaakt. Ook de dag voor de verkiezingen hebben we in de MFA de ruimte bekeken waar werd gestemd.

Kanjertraining

09-03-2021
Wekelijks besteden we aandacht aan sociaal emotionele vorming. We gebruiken hiervoor de Kanjertraining. In de middenbouw hoort er een boek bij waar de leerkracht uit voorleest. Dit jaar is dat ‘Max en de vogel’, een verhaal over  een zeearend die eerst eenzaam is. De zeearend leert dat het goed is om zichzelf te kunnen en mogen zijn.  Afgelopen week hebben we gesproken over dat we allemaal verschillend zijn. En dat, dat juist mooi is van elkaar. We respecteren en accepteren elkaar zoals we zijn. We hebben elkaar complimenten gegeven en we hebben een poster gemaakt om te laten zien dat we allemaal  verschillend zijn.

Begrijpend lezen in groep 4 en 5

09-03-2021
Nieuwsbegrip is de methode om te leren en oefenen begrijpend te lezen. De kinderen van groep 4 en 5 krijgen wekelijks een nieuw onderwerp (nieuws van dat moment) om over te lezen en leren. Voor de vakantie leerden de kinderen een tekst goed te begrijpen over het onderwerp avocado’s en na de vakantie ging het over een aantal ruimteschepen die naar Mars zijn gestuurd voor onderzoek. De kinderen leren o.a. voorspellen, samenvatten en het ophelderen van onduidelijkheden. Naast de reguliere les wordt er wekelijks ook een ‘andere tekstsoort’ aangeboden. Dit kan bijvoorbeeld een verhaal, gedicht, recept enz. zijn.

Om nog meer te leren over de avocado’s die in de Nieuwsbegriples werd besproken, hebben we in de klas zelfs avocado gevoeld, bekeken en geproefd.