Groep 1-2

Groepsnieuws

Muziek !!

Muziekles juf Heleen.
Op maandagmiddag krijgen de kleuters een half uur muziekles van juf Heleen.
De kleuters zijn erg enthousiast, ze leren met muziekinstrumenten om te gaan, leren liedjes  en dansjes. Juf Heleen werkt met de methode “Zing 123”, de methode die wij ook op school gebruiken.

Daarnaast zingen we vele liedjes , ook van vroeger .
Een greep uit het repertoire ; Roodborstje, Vrouw Holle, Opa Bakkebaard, Hoor de wind eens waaien , Er liggen bolletjes in de grond, Pierewierewiet, Mariska is een danseres , Timpe Tampe tovenaar !
In het speellokaal spelen we de zang- en dansspelen uit als “ 2 emmertjes  water halen “, en “Het zigeunermeisje” en ook “De poppenkraam” . Moet vermeld worden dat dit een spel is waarbij de pop een dansje mag bedenken. Waren dit eerder huppen op de plaats of rondjes draaien ….
De juffen zien nu Poppenkraam 3. 0 met dansjes uit Fortnite ….

Fonemisch bewustzijn in groep 1 en 2

18-03-2019
Fonemisch bewustzijn in groep 1 en 2.
Wat betekent fonemisch bewustzijn.
Het betekent dat kinderen bezig zijn met klanken, onder meer rijmen in groep 1 en klanken samenvoegen en opdelen in groep 2 (het zogenaamde hakken en plakken).
Wij doen veel spellen met klanken met onder andere de hoepels ( spring het 3-letter woord letter voor letter in de hoepel ( 3 hoepels 0 )), voorwerpen zoeken in de klas -waar hoor ik de aangeboden klank. Dit betekent dat kleuters op een speelse en makkelijke manier goed klanken gaan vormen en zo bewegend leren.

Waarom is fonemisch bewustzijn bij kleuters zo belangrijk.
Uit onderzoek blijkt dat kleuters beter kunnen beginnen met het leren van klanken, dit is één van de basisvoorwaarden om makkelijker te leren lezen.
Het is belangrijk om de klanken vaak te herhalen zodat de kleuters de klank herkennen.
Bij het aanleren gebruiken wij het programma “Fonemisch bewustzijn”. De kleuters krijgen visuele ondersteuning m.b.v. een filmpje hoe de klank aangeleerd wordt. Er is een  gratis app Fonemisch Bewustzijn ,daar kunt u zien hoe wij de kleuters de klanken aanleren.
Ook groep 1 kijkt mee hoe een klank aangeleerd wordt, de kinderen genieten ervan dat zij ook al klanken kunnen visualiseren.
Als u enthousiast bent geworden, denkt u er vooral aan dat
-de a echt een a is en geen aa,
-de b een buh en geen bee en ga zo maar door.
We benoemen de letters zoals ze klinken vandaar: klanken!

Schoolreis groep 1 en 2

18-03-2019
Schoolreis groep 1 en 2 op 6 mei aanstaande !
De kinderen gaan op 6 mei naar Nienoord met de bus.
In verband met het zwaaimoment 😊 laten we u weten dat er op deze dag een continue rooster is.