Cultuur op De Duinstee

Cultuur wordt op De Duinstee onder andere vormgegeven door een programma via het ICO te volgen. Dit is een cultuur educatief programma van projecten, voorstellingen en kunstlessen voor alle basisscholen in de gemeente Tynaarlo. Binnen het Cultuurmenu vinden ieder schooljaar cultuur educatieve projecten plaats met themalessen en voorstellingen met kunstlessen.
Daarnaast worden er, in de groep 5 tot en met 8, aan activiteiten vanuit de Culturele Mobiliteit meegedaan. De Culturele Mobiliteit ondersteunt scholen bij het organiseren van een museumbezoek en biedt daarbij betaalbaar busvervoer.

Daarnaast hebben de kinderen wekelijks muziekles van vakdocent muziek, Heleen Roosdorp,  en proberen we culturele activiteiten te verweven met onze methode DaVinci en de ateliers die we wekelijks aanbieden.

Fenny Zandvoort is als cultuurcoördinator verbonden aan De Duinstee.
Zij coördineert de aanvragen en organisatie van de activiteiten van Kunstmenu en Culturele Mobiliteit, adviseert in aanvragen en evaluaties van cultuursubsidies, heeft overleg met cultuurinstanties en cultuurnetwerken en denkt mee over het cultuurbeleidsplan van de school.

Het Klompenmuseum te Eelde.

19-10-2019
In het kader van een "Kastje vol verhalen, erfgoed om de hoek" een project van het I.C.O. centrum voor kunst en cultuur, bezocht groep 1 en 2 vrijdag 18 oktober het Klompenmuseum te Eelde. (I.C.O. zie ook website onder het kopje cultuur op De Duinstee.)
De start van het project was het kastje van oma en wat zat daar allemaal in ! Dat zijn herinneringen ! Met een eigen herinnering (een munt,een beker,een foto,etc..) maakten de kinderen een herinneringslichtje.
Na enige voorbereiding voor het bezoek,want wat is een museum en hoe gedraag je je daar, gingen we eindelijk op pad.
We werden hartelijk ontvangen en aldaar werden de kinderen helemaal op de hoogte gesteld van het maken van een klomp.
Het was een weldoordacht programma; de kinderen bekeken in kleine groepjes het museum, pasten de klompen nadat ze zelf hun maat bepaalden, legden de wording van de klomp op volgorde, bekeken of je een toren kon bouwen van klompen( en dat kan!) en zochten met een blinddoek dezelfde klompen bij elkaar! Tot slot mochten de kinderen een eigen klompje versieren! Deze staan nu in ons mini museum op school!
Ennnn...met deze groep 1 en 2 kun je superfijn op pad naar een museum! Wat een knapperds! Dank aan de ouders die mee reden en de vrijwilligers van het Klompen museum.
Bedankt voor een fijne, leerzame dag!

Wij doen ook dit jaar weer mee aan het Cultuurmenu!

23-09-2019
Het Cultuurmenu bestaat uit 12 tot 15 projecten die ontwikkeld zijn door vakdocenten en culturele instellingen op het gebied van theater, literatuur, muziek, beeldende kunst, dans, media en erfgoed. Tijdens deze projecten komen er vakdocenten in de klas, is er speciaal lesmateriaal voor de leerkracht beschikbaar en bezoeken leerlingen een culturele instelling en/of een voorstelling. De school kiest per jaar het thema of de discipline van de projecten voor de verschillende groepen. In Tynaarlo kiezen alle basisscholen voor het Cultuurmenu! Leerling tijdens een project: “Ik wist niet dat je mocht praten in een museum, het was vet leuk!” Cultuuronderwijs motiveert en stimuleert kinderen meer te leren over de wereld om hen heen. Ervaringsgericht leren is het uitgangspunt van de onderwijsprojecten in het cultuurmenu. Het curriculum van de scholen is daarbij de leidraad. Nieuwsgierig naar hoe de Cultuurmenu projecten er uit zien?
Op www.ico-kunstencentrum.nl/het-cultuurmenu kun je delen van het lesmateriaal inzien.